Roman Polanski Fri! + What?

Roman Polanski greps i Schweiz i september 2009 och USA har velat ha honom utlämnad men idag sattes han alltså i stället på fri fot. Ni kan läsa mer om det inträffade på GöteborgsPostenDagens Nyheter eller Svenska Dagbladet. Jag tänkte i stället bjuda på en kortare text om min Polanski-favorit What? (Che?, 1972).

Har länge haft ett stort intresse för polsk film och Polanski får väl trots att han är född i Frankrike och varit verksam både i Hollywood och runt om i Europa klassas som en polsk regissör. Han var den regissör som fick mig att få upp ögonen för Polsk film och upptäcka andra fantastiska regissörer som Krzysztof Kieslowski, Wojciech Has, Andrzej Wajda & Maciej Drygas. Jag såg What? för första gången i höstas på Cineamatekets Polanski-tema och jag hade då sett allt av Polanski förutom den och Döden och flickan (Death and the Maiden, 1994). Hade inte hört särskillt gott om What? och den är Polanskis minst sedda film (om man går efter antalet IMDb-röster) så jag hade inga särskillt höga förväntningar, men den imponerade enormt på mig.

What? handlar om den amerikanska turisten Nancy (Sydne Rome) träffar på ett par busar på vägen och tar skydd i en italiensk lyxvilla på rivieran. Här träffar hon på en märklig samling människor bland annat spelade av Marcello Mastroianni och Roman Polanski själv. Det som är så briljant med filmen är att den är en lättviktig erotisk fars och samtidigt som det är en tung psychologisk thriller. Nancy känns på många sätt som än äldre Alice från Lewis Carrolls Alice’s Adventures in Wonderland vilse i en värld hon inte förstår sig på. Även för oss åskådare är det en mycket besynnerlig plats.

Skall inte gå in mer på handlingen men jag rekomenderar alla som gillar Polanski att kolla upp What?, den finns bland annat utgiven på svensk DVD av Studio S Entertainment.

Det här inlägget postades i Film och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.