Cinematekets höstprogram, genomgång och reflektioner.

Är som många säkert vet en flitig Cinemateksbesökare, såg min första film (Pulp Fiction) på Cinemateket i Göteborg våren 2004 och har efter det sätt 473 stycken.

Jag fick en förhandstitt på programmet för en dryg månad sen men har inte velat avslöja något innan det var officiellt, men idag damp programmet ner i brevlådan.

Ni som läste min summering efter vårens sista visning minns kanske att jag hoppades på Miklós JancsóAndrej TarkovskijAlain ResnaisKira Muratova och Hou Hsiao-hsien. Till min stora glädje dyker det faktiskt upp både Jancsó och Hou i höstens program! Jag går igenom alla serierna här nedan med lite kommentarer.

Göteborgsprofiler

Experimentet (Ken Russell, 1980)
Petra von Kants bittra tårar (Rainer Werner Fassbinder, 1972)
Funny Bones (Peter Chelsom, 1995)
Fart, flickor och faror (Buster Keaton, 1924)

Göteborgsprogiler brukar kunna bjuda på en del oväntade guldkorn ibland, denna gång är det väl inget jätteimponerande kanske men Fassbinder är en sån regissör som jag gillar men aldrig kommer på tanken att se filmer av själv, så det passar ju utmärkt att få en serverad såhär. Även Chelsom och Russell filmen är osedda så på det sättet är det ju intressant.

Förhandsvisning

Micmacs! (Jean-Pierre Jeunet, 2009)

Förhandsvisningarna brukar dra mycket folk, men det är ingen film jag tror att jag hade sett annars så det är väl lite tveksamt hurvida jag går på den eller ej.

Nyrestaurerat

Klostret i Sendomir (Victor Sjöström, 1920)
Paradistorg (Gunnel Lindblom, 1977)

Här brukar man också kunna få lite guldklimpar och det stämmer verkligen i år! En fantastiskt stummfilm av Sjöström som jag sett för nått år sen på en halvkass VHS-rip och Gunnel Lindbloms Paradistorg som jag velat se i flera år.

Gunnar Fischer 100 år!

Det sjunde inseglet (Ingmar Bergman, 1957)
Smultronstället (Ingmar Bergman, 1957) 
Hamnstad (Ingmar Bergman, 1948) 
Pojken i trädet (Arne Sucksdorf, 1961)
Två människor (Carl Th. Dreyer, 1945)

Hade bara programmet att förhandstitta på men inte serierna så jag undrade lite i vilken serie de tre Bergman-filmerna skulle in och varför de visade Dreyers Två Människor igen så kort efter senaste visningen, men det borde jag ju räknat ut med facit i hand. Gunnar Fischer är väl värd att fira och den 18:e November fyller han 100 år. (Samma dag som min pappa fyller år för övrigt)

Fotbollsfest på film

Fimpen (Bo Widerberg, 1974)
Kill The referee (Lehericey Delphine, Yves Hinant, 2009)
Die elf teufel (Zoltan Korda, 1927)
Zidane: A 21st Century Portrait (Douglas Gordon, 2006)
Kvinnor Offside (Jafar Panahi, 2006)
Michael Laudrup: A Football Player (Jörgen Leth, 1993)

Precis som för fyra år sen har Cinemateket med anledning av världsmästerskapet i fotboll valt ut ett antal fotbollsrelaterade filmer nu i höst. Minns inte alla filmerna som visades då men jag tror inte att det är några dubletter. En riktigt positiv överaskning är att vi får en stummfilm i detta temat! Ser även fram emot att se om den sköna Fimpen av Bo Widerberg och att kolla in den (enligt vad jag läst om den) intressanta och annorlunda dokumentären om Zinedine Zidane. Läs gärna mitt blogginlägg om Jafar Panahi för mer info om honom och om filmen Kvinnor offside.

Claire Denis

The Intruder (2004)
Beau Travail (1999)
No Fear, No die (1990)
Jag är inte sömnig (1994)
U.S. Go Home (1994)
Nénete och Boni (1996)
Chocolat (1998)
Friday Night (2002)
Trouble Every Day (2001)
35 Shots of Rum (2008)

Näst största temat får en för mig nästen helt osedd regissör, trevligt värre! De jag sett har varit både bra och intressanta så jag hoppas på flera trevliga bioupplevelser i Claire Denis sällskap i höst.

Buster Keaton

Fart, flickor och faror (Buster Keaton, 1924)
Krut, kulor och kärlek (John G. Blystone & Buster Keaton, 1923)
Skepp ohoj! (Buster Keaton & Donald Crisp, 1924)
Kofösaren (Buster Keaton, 1924)
Så går det till i krig (Clyde Bruckman & Buster Keaton, 1926) 
Hans son på Galejen (Charles Reisner, 1928)
Kanonfotografen (Edward M. Sedgewick, 1928)

Alltid roligt med stummfilm på Cinemateket och Buster Keaton är en personlig favorit så detta kan bli riktigt trevligt. Hade varit roligt om de kört ett pass med några av hans bästa kortare filmer också, men det är ett bra utbud de valt och det är två osedda filmer för mig.

Michael Powell

Svart Narcissus (1947)
Det hände i skottland (1945)
De röda skorn (1948)
Det börjar i Berlin (1943)
Tjuven i Bagdad (1940)
A Canterbury Tale (1944)
Störst är kärleken (1946)
Hoffmans äventyr ( 1951)
Peeping Tom – En smygtittare (1960)

Powell (och Pressburger) borde jag definitvit skrivit med bland de jag hoppades på för det är något jag har hoppats på inför varje programmsläpp. Deras fantastiska Technicolor-filmer lär göra sig underbart på den stora duken. Innehåller mina tre favoriter Svart Narcissus, Det hände i skottland och De röda skorna. Dessutom tre osedda filmer som jag velat se länge. Totalt nio filmer varav 7 i samregi med Emeric Pressburger.

Miklós Jancsó

Frihetens vindar (1969)
Röd hymn (1972)
Män utan hopp (1966)
Röda och vita (1967)

Här har vi en kulturgärning! Jancsó är en fantastisk regissör vars filmer tyvärr inte får den uppmärksamhet de förtjänar. Hade varit roligt om det varit fler än 4 filmer, men de tre jag sätt älskar jag och längtar efter att se om på bio. Den sista filmen Frihetens vindar har lagat högt på min ”vill se”-lista i flera år.

Hou Hsiao-hsien

Goda män, goda kvinnor (1995)
Sorgens stad (1989)
Goodbye South, Goodbye (1996)
Tid att leva – tid att dö (1985)
Café Lumiere (2003)
Millennium Mambo (2001)
Three Times (2005)
Flowers of Shanghai (1998)

Underbart att se ett så här omfattande tema med en av mina absoluta favoritregissörer. Jag skulle kunna prata hur länge som helst om Hou, men vi sparar nog det till ett separat blogginlägg framöver, kanske efter att jag sett om filmerna på bio. DVD-släppen på Hous filmer i synnerhet de från 90-talet är tyvärr ganska dåliga, jag har därför avvaktat med att se dem, men vilket bra tillfälle detta blir. Lite synd att de inte visar hans film Marionettmästaren (1993) som inte finns utgiven på DVD alls i korrekt format eller min favoritfilm av honom The Boys From Fengkuei (1983), men som helhet en fantastisk serie!

Publikens val

De sju samurajerna (Akira Kurosawa, 1954)
Söndagarna med Cybèle (Serge Bourguignon, 1962)
Krigsspel (Peter Watkins, 1965)
En byråkrats död (Thomas Guitérrez Alea , 1966)
Padre padrone (Vittorio & Paolo Taviani, 1977)
Mommie Dearest (Frank Perry, 1981)

De sju samurajerna var en av de första filmerna jag såg på Cinemateket och jag har inte sett om den under de 6 åren som gått sen dess, så det är kanske dags igen nu även om Samuraj-film är något jag har mycket svårt för. Utöver det är Krigsspel och En byråkrats död filmer jag har varit nyfiken på ganska länge och definitivt kommer att se.

Dennis Hopper

Den amerikanske vännen (Wim Wenders, 1977)
Blue Velvet (David Lynch, 1986)
Easy Rider (Dennis Hopper, 1969)
Apocalypse Now Redux (Francis Ford Coppola, 1979/2001)

Cinemateket passar även på att hylla skådespelaren och regissören Dennis Hopper som avled i våras. Har sett alla filmerna och de är bra allesammans, mest sugen på att se om Lynchs Blue Velvet. Hade önskat att de visade originalet av Apocalypse Now i stället för den förlängda versionen, men jag får väl ta och titta på den på min DVD jag köpte i New York förra sommaren i stället.


Sammanfattning

Jag tror faktiskt att detta är det bästa programmet Cinemateket haft under min tid som medlem! Ja det måste det vara! 8 filmer av Hou, 9 av Powell och 4 av Jancso är ju bara det fantastiskt, dessutom är det nog det högsta antalet stummfilmer de haft under en och samma termin. Vad tycker ni om programmet? skriv gärna en kommentar till blogginlägget!

Har även gjort en Google-kalender av programmet som ni kan följa genom att gå in på den här, då har ni alltid aktuellt program nära er och ni kan synka det med iPhone eller dylikt om ni skulle önska det. Mycket nöje så hoppas jag vi ses i biomörkret!


Det här inlägget postades i Film och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.